Növények

Mit gondolhat egy kisgyerek a növényeket illetően? Valami zöld, néha színes és hajlik. Na de, tudja mi az a zöld? És hogy ez él is? Ez így elég nehéz, de nem is szükséges még messzemenően biológia kiselőadásokat tartanunk gyermekünknek, elég, ha az ő nyelvezetén megfogalmazunk néhány jó tanácsot.Nem bántjuk, tépjük, és főleg nem kóstoljuk meg a növényeket! Úgyis óhatatlan, hogy belecsimpaszkodik a gyerek, ha rászólunk, akkor még inkább gyűri, néha még magára is rántja. Na, akkor takaríthatjuk a kiömlött földet, szerencsétlenebb esetben a cserepeket is. Minden növényt sajnos nem lehet a legfelső polcra tenni, előfordul a közelebbi ismeretség a levelekkel, főleg szájon át. Ezért vigyázzunk arra, hogy a mérgező növényeket iktassuk ki a lakásból (ideiglenesen elköltöztetve rokonokhoz), mert sajnos nem minden gyerek szófogadó, és lehet makacs bosszantásból is „játszik” az idegeinkkel, hogy tépkedi és rágcsálja a növényeket.

A növények hasznosak otthonunkban, növelik a levegő pára- és oxigéntartalmát. De nem csak ezért érdemes tartanunk a gyerekszobában szobanövényeket. Gyermekünk már kicsi kortól kezdve megfigyelheti és gondozhatja őket. Ültethetünk közösen virágokat, nézhetjük nap mint nap csodálva, hogyan jönnek ki az első hajtások, hogyan fejlődik, milyen színes és szép lesz megnőve. Megtanulja közben, hogy, bár egy növény nem úgy mozog, mint mi, ugyanúgy él. Neki is szüksége van táplálékra, öntöznünk kell, és nagyon nem szereti, ha sötétben van, a fényben érzi jól magát, a napocskától lesz magas és erős. A növényekkel való gondoskodás közben, ha öntözi, tápoldatot ad neki, megtanulja mi a felelősség. Vigyáz rá, és csodálattal lesi a fejlődését. 

Minden növénynek megvan a maga jellegzetessége, és gondozási igénye. Egy kicsi gyermeket ugyanúgy le tud kötni egy gyönyörű virág, mint egy kaktusz. Neki mind a kettő egy új felfedezés. Csak az egyik picit szúr is.Érdemes gyermekünkkel minél többet elmenni kirándulni, felfedezőutakat tenni botanikus kertekben, hiszen ez nekünk is nagy segítség, hogy beazonosítsuk a növényeket, gyermekünk meg miközben a friss, szabad levegőn jókat futkározik és játszik, rengeteg mindent tanul is.

Egy kertes házban élő családnak a kert hatalmas előny. Nem csak a zárt térben mozoghatunk a gyermekekkel együtt, hanem a szabadban is. Nap mint nap együtt él a kert bokraival, fáival ilyenkor a gyermekünk, ellesi, hogy mikor kell metszeni egy gyümölcsfát, ez miért is szükséges, és hogy miért fáj más esetben egy növénynek az, ha letörjük a hajtásait. A fára mászás nagy öröm, és a mozgása is ügyesedik, fejlődik a kicsi gyereknek, és ha nagyobbacska lesz már, a gyümölcsöket is könnyen be tudja gyűjteni az ágakról. A saját maguk által szedett gyümölccsel pedig nem ér fel semmi!Mindig mutassuk meg gyermekeinknek, hogy mi az, ami ehető és mi az, ami nem, nehogy ezentúl minden bokor termését élelmiszernek vegyék, mert sok bogyó esetenként mérgező lehet. Járjunk előre a jó példával mi, és mossuk meg a gyümölcsöket, hogy a vegyszereket eltávolítsuk róluk. Otthon nagy kaland a fáról enni közvetlenül, de más esetben vigyáznunk kell.

Egy piac nagy kaland az ismeretek megszerzésére, saját kert esetén viszont magunk ültessünk zöldségeket csemetéinkkel, egyrészt nagyon jó lecke és tanulás nekik, másrész beérve észrevehetően más íze van este a vacsorának, ha mellétálaljuk a frissen szedett saját paradicsomot, paprikát vagy hagymát.

vissza>>>