Dalok és népdalok

A népi kultúra értékeit közelebb kell, hogy vigyük gyermekeinkhez. Néhány helyen ez még gyerekcipőben jár. Ismertessük meg gyermekünket a népi hangszerekkel, közös énekléssel, tánccal, játékosan vonjuk be őket az ilyen jellegű programokba.

A zenei nevelés egyik fő része a zenehallgatás. Ekkor szerettetjük meg vele a zenét, hogy aztán később élvezettel hallgassa. A gyermekdalok, a magyar népdalok tele vannak a környezetünk, a természet szeretetével, sok népdal kezdődik egy-egy természeti képpel.

NépdalokGyermekeink kíváncsiak hagyományainkra, és ezt a kíváncsiságot fent lehet tartani a régi népmesékkel, népdalokkal, versekkel. Kodály Zoltánt idézve: „A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados - évezredes - használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket."

Szerencsére kezdjük észrevenni, hogy hagyományaink fenntartását csak azzal érhetjük el, ha ápoljuk. Vannak, akik meggyőződésből, vannak, akik csak „divatból”, de egyre több szülő viszi el gyermekét zeneműhelybe népdalokat énekelni, és ha a mozgás szeretetének fontossága felmerül, akkor sokan választják a néptáncot, amit aztán a gyerek is imádni fog.
Rajtunk múlik, hogy gyermekeinket megismertessük a régi idők szokásaival, és továbbadjuk az értékeket számukra. A közös éneklés, és mozgás során észrevétlenül ivódik bele nagyszüleink öröksége.

ZeneA zene fejlesztő hatású, mind érzelmileg, mind lelkileg a gyermekre. Formálja jellemét, fejleszti memóriáját, szókincsét, logikáját, fejlődik a képzelete. A zene gazdagítja érzelemvilágát, általa érzékenyebb és fogékonyabb lesz dolgok iránt. A gyermekdalokkal játékosan tudunk megoldani apróbb problémákat arról nem beszélve, hogy közösen hallgatva a velünk való kapcsolata is mélyül a gyermeknek, a közös móka és átélt öröm közelebb visz minket hozzá.

Nagyon sok zenei fejlesztő foglalkozás közül választhatunk, amin részt vehetünk gyermekünkkel, de otthon ölbe véve énekelve, tapsolva, mondókázva mi is szerezhetünk hasznos és vidám perceket. Vannak megunhatatlan dalok, CD-k, Halász Judit nekünk is kedvenc volt, de ma már nagyon sok előadót szerethetünk még mellette.

vissza>>>