36. hét

vissza>>>

Terhesség

Gyakrabban látogatja a kezelőorvosát a szülésig. A legtöbb baba ekkorra már megfordult fejjel lefelé. A babák 4%-a farhelyzetben marad. A méhfenék a bordák magasságában található. Az utolsó hónapban a kismamákon úrrá lesz az ún. fészekrakási ösztön. Egyre izgatottabb lehet a baba érkezése miatt, s szeretné, ha minden tökéletesen rendben lenne, mire hazaér a kórházból. Ez teljesen természetes, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy figyeljen a teste jelzéseire. Ha fáradtnak érzi magát, akkor nyugodtan pihenjen le! Nem kell mindent egymaga csinálnia! Bátran kérjen segítséget! Párjával, barátaival közösen is csinosítgathatja a lakást, vagy a kicsi leendő szobáját. Ezáltal nemcsak tehermentesíti magát, de másokat is bevonhat a babavárás csodás pillanataiba.

A Magzat fejlődése

A baba tovább nődögél és beleidomul a medencébe. Ennek az a nagy előnye, hogy végre újra könnyebben tud lélegezni, viszont még gyakrabban kell pisilnie. Az orvos valószínűleg nem állítaná meg a folyamatot, ha az 5 perces fájások most törnének a kismamára. A magzat bőre már kisimult, és világos rózsaszín. Mivel a mama pocakja már kellően megnagyobbodott, hogy a baba elférjen odabent, ezért a külvilágtól elválasztó réteg is vékonyabb lett. Ezen az erős fény könnyebben átdereng, így a baba is kezdi kialakítani az ébrenlét és alvás napszakokhoz kötődő ritmusát. A körmök elérik az ujjak végét. Már körülbelül fél centis haja van. Az először szülő nőknél a magzat feje általában ilyenkor már befordul a méhnyak felé, és a baba leszáll a medencébe, készen állva a születésre. Ettől enyhül a gyomorégés, a légszomj és megjön az étvágy is. Többedszer szülő nőknél nem ritka, hogy a baba csak közvetlenül a szülés előtt fordul be a szülőcsatorna irányába. Szívritmusa 120-160 percenként. A baba kb. 2,3 kg és megközelítőleg 45cm. Ilyenkor még nagyobb lehet az eltérés a babák mérete között. Megkérheti az orvosát, hogy ultrahanggal becsülje meg a baba súlyát.

Súlygyarapodás

A gyarapodás lelassul, és a 38. hétre meg is állhat. Ha a teljes súlytöbblet kevesebb, mint 13 kg, a szülés után könnyen visszanyerhetjük régi súlyunkat.

Orvosi vizsgálat

  1. III. Laborvizsgálat
  2. Magzatmozgás számolás:
    Ez igen egyszerű művelet, lényege, hogy ebéd után fél órán keresztül számoljuk a baba mozgolódásait és jegyezzük ezt fel. Ha többszöri mérés után (stimuláció ellenére) a magzat mozgása ötnél kevesebb, haladéktalanul szóljunk orvosunknak, ez ugyanis figyelmeztető jele lehet a baba állapotromlásának.